»
Info


Gyakori Kerdesek

Ezen az oldalon megpróbáljuk válaszolunk a szolgáltatásainkhoz kapcsolódó leggyakoribb kérdésekre. Ha bármilyen további kérdése van, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal. Nálunk diszkréciót, megértést és tiszteletet talál.

» Mi is egy humán-krematórium?

Egy humán-krematórium egy specializált egység, ahol az emberi holttestek hamvasztása történik. Az emberi hamvasztás nagyon régi praktika az emberiség történetében, azonban az elso európai humán-krematórium, mint az erre a célra szánt elso egység, 1878-ban jelent meg Angliában.

Romániában az elso hamvasztások az 1928-as évben történtek, a bukaresti „Cenusa” elnevezésu krematóriumban.

»Mit mond a romániai jogszabály az emberi hamvasztásról?

Romániában, úgy ahogy több más államban is, a hamvasztásról minden állampolgár saját maga dönt. A törvény szempontjából a hamvasztás egyenrangú az elhantolással.

A hamvasztáshoz való jogot az Új Polgári Törvénykönyv (2011) 80. cikke szabályozza az Elhunyt személy akaratának tiszteletben tartására vonatkozóan: „(1) Bárki megszabhatja saját temetkezési szertartásának módját, és rendelkezhet testérol halála után. A cselekvoképtelen vagy korlátozott cselekvoképességu személy esetében szükséges a szülok vagy adott esetben a gyám beleegyezése is. (2) Az elhunyt személy kifejezett akarata hiányában, sorrendben a házastárs, a szülok, leszármazottak, a negyedik fokig terjedo oldalági rokonok akaratát kell betartani, illetve az elhalálozás helye szerinti község, város, megyei jogú város vagy Bukarest kerületi polgármesterének rendelkezését. Minden esetben tiszteletben kell tartani az elhunyt személy felekezeti hovatartozását.”

» Hogyan történik a hamvasztás?

Az emberi hamvasztás csak állami vagy magán specializált egységekben, krematóriumokban történik. Az emberi testeket egyenként hamvasztják el, muszaki szempontból megfeleloen felszerelt, szigetelt kamrákban és nagyon magas homérsékleten, a hamvasztás után csak hamu maradjon. A hamvasztáshoz tüzeloanyagot használnak, a testeket pedig gyúlékony anyagból készült koporsókba fektetik. A hamvasztás után az el nem égett idegen anyagokat eltávolítják (fog implantátumok, lemezek, csavarok, stb.), a megmaradt hamvakat pedig egy hamvvederbe gyujtik össze és egy darabig hülni hagyják . Mivel a maradványok nagyobb szemcseszerkezetu elemeket is tartalmaznak, ezért ezeket egy rövid zúzási folyamatnak vetik alá, hogy por formájúvá váljanak, majd a hamvakat hamvvederbe helyezik és átadják a családnak, aki megtarthatja emlékül vagy szétszórhatja a természetben- tengeren, hegyen vagy egy kedves helyen.

» Hamvasztás elott milyen elokészületekre van szükség?

A hamvasztáshoz szukséges, hogy a család rendelkezzen a törvényes emberi hamvasztáshoz szükséges iratokkal (a következo paragrafusnál vannak felsorolva). Az ékszereket (fülbevaló, gyurük, piercingek), hamvasztás elott el kell távolítani. Ha az elhunytnak mesterséges szívstimulátora vagy más hasonló berendezése volt, ezeket el kell távolítani, ugyanis a hamvasztás alatt szétrobbanhatnak. Az elhamvasztandó testet egy könnyen gyulladó anyagból készült koporsóba kell helyezni.

» A hamvasztáshoz milyen iratokra van szükség?

Az emberi hamvasztáshoz a családnak az alábbi iratokat kell beszereznie: halotti anyakönyvi kivonat, hamvasztási igazolás, balzsamozási igazolás, egészségügyi engedély a szállításhoz (ahol erre szükség van); hamvasztási kérelem

» Mennyi ideig tart a hamvasztás?

A hamvasztás általában 1-3 órán át tart és a koporsó anyagától, a homérséklettol, a test súlyától függ

» Mi marad a hamvasztás után?

A hamvasztás után fehéres színu anyag marad, amelyet hulni hagynak, majd egy örlési eljárásnak vetik alá, amellyel csökkentik a szemcsék méretét addig, amíg hamuállagúvá nem válnak. A hamvat hamvvederbe gyujtik össze és átadják a családnak.

» Hogyan kell tárolni a hamvasztásból származó hamvakat?

A hamvakat egy hamvvederben tárolják, amelyben átadják a családtagoknak. Ezeknek lehetoségük van ezt egy erre a célra kialakított helyen elhelyezni azokban a városokban, ahol léteznek ilyen helyek (kolumbárium), vagy otthon is tarthatják.

A hamvaknak a természetben, tengeren, hegyen vagy egy kedves helyen való szétszórása is gyakori választás.

»A hamvasztásból származó hamvak jelenthetnek-e veszélyt az egészségre?

Az emberi hamvak semmilyen veszélyt nem jelentenek az egészségre, ugyanis a hamvasztás nagyon magas homérsékleten történik.

» Hamvasztás vagy elhantolás?

Életében bárki megszabhatja, hogy hamvasztást vagy elhantolást szeretne halála után, az elhunyt személy kifejezett akarata hiányában a rokonok akaratát kell betartani. Szigorúan anyagi szempontból vizsgálva a hamvasztás jóval olcsóbb, mint az elhantolás (kb. háromszor olcsóbb), amely az egyre kevesebb sírhelynek, a sírhelykiépítések és karbantartások költségeinek, a népszokásoknak, stb. köszönheto.

» A családtagok jelen lehetnek a hamvasztásnál?

A családtagok jelen lehetnek a hamvasztásnál, erre a célra külön termet es helyet biztosítunk.

» Hogyan magyarázzuk el egy kisgyereknek a hamvasztás fogalmát?

A kicsinyeknek mindig nehéz elmagyarázni azt, hogy egy szeretett személy elhunyt.

A gyerekek kicsinyek, de intelligensek, ezért jobb, ha elmondjuk az igazat ahelyett, hogy hazudnánk nekik. Hogyha az ön felekezete lehetové teszi, akkor magyarázza el a gyereknek, hogy a lélek elhagyta a testet , felment a mennybe és onnan fentrol nézi önöket, az illeto személy lényegét pedig nem a test képviseli.

A lélek halhatatlan.

Ha jónak látja, egy pszichológus segítségét is kérheti, megfelelo módszerekkel magyarázza el a gyereknek a halál és elmúlás fogalmát, s megfelelo terápiát alkalmazva .

»Hol találhat több információt az emberi hamvasztásról?

http://www.cremationresource.org
http://www.incinerareamurg.ro/.

Copyright © ProIgnis 2015. Webdesign by Softimpera

Skip Navigation Links
Informationen über Menschenverbrennung